Deze keer was mijn reis naar Sri Lanka verdeeld in drie gedeelten: Het werk van de Stichting Vrienden van Sri Lanka, een evangelisatiecampagne van een week met de plaatselijke kerk van de vroegere hoofdstad en bolwerk van het Boeddhisme: Kandy, en een week reizen door Kerela, een deelstad van India. Deze laatste week was echt vakantie.

De heenreis ging met horten en stoten. Eerst naar Engeland met de British Airways. Toen in Engeland inchecken voor de tocht met Qatar Airways, via Doha, de hoofdstad van Qatar naar Colombo in Sri Lanka. Bij Qatar Airways werkte de computer niet, dus alles moest met de hand gebeuren. En dat duurde en duurde. Toen ik uiteindelijk ingecheckt was bleek het vliegtuig naar Doha een uur vertraging te hebben. In Doha ging het overstappen gelukkig moeiteloos en de service bij Qatar Airways was prima. Kon me nu nog wat gebeuren? Ja hoor, mijn koffer was niet meegekomen vanuit Daho. Een halve dag na aankomst in Colombo werd de koffer gelukkig netjes bij me thuis in Negombo afgeleverd.

Mijn twee schildpadden en mijn twee katten waren blij mij weer te zien, de buren ook wel.

Twee dagen na aankomst had ik onze familiedag. Ongeveer 70 mensen bezochten mij op die dag. Vanuit het gehele land waren de gezinnen of leden van gezinnen naar me toe gekomen om hun verhalen te vertellen en om hun financiële steun te ontvangen.

De dagen daarop heb ik de dossiers weer bijgewerkt.

Sister Mallika, lerares en met andere nonnen wonend in een klein Convent, kwam mij bedanken. Twee jaar geleden stond ze op het punt uit het Convent uit te treden. Er was een persoonlijke strijd ontstaan tussen de Sisters onderling. Ze is toen verscheidene keren bij mij geweest en daarna hebben we wat brieven gewisseld. Ze vertelde mij nu dat zij dankzij die gesprekken en brieven besloten had niet uit te treden en volkomen tot rust gekomen was.

Nalaka, een student, enkele jaren financieel gesteund door een 90-jarige dame uit Eindhoven, heeft zijn studie afgerond en heeft nu een goede baan gevonden.

Thaksila Sudarshani, samen met haar broer Suresh Anthony gesteund door onze woensdagmorgen bijbelkring, is in januari getrouwd en ik mocht eregast zijn op haar bruiloft. Ze verwacht nu een baby maar studeert nog verder op de campus en wil lerares worden. Haar broer studeert management. Beiden hopen eind 2009 klaar te zijn.

Hasitha, de nu dertienjarige jongen, is enkele jaren geleden in zijn slaap door een slang gebeten. Hij heeft dagen op het randje van de dood gezweefd. Hij woonde met vader, moeder, twee broertjes en een pasgeboren zusje in een hutje van palmbladeren en een houten wand, die geregeld bij hevige wind omviel. Met mijn verjaardagsgeld hebben we nu in juli met een aantal vrijwilligers een stenen tweekamerwoninkje gebouwd, kosten 775 Euro. Er was allerlei materiaal voorhanden en het huisje is nog niet klaar, maar ze zijn overgelukkig.

In en ander palmhutje bij de vissershaven in Negombo woont een moeder met 4 zonen. Vader is er met een ander vandoor gegaan. De oudste jongen van 10 jaar past op de kleinen als moeder langs de huizen gaat om wat te verdienen met schoonmaken en koken. In januari hebben we wat geld gegeven, waardoor de kinderen nu wel naar school gaan. Op haar stukje grond ligt al een fundering. Voor 1500 euro kunnen we daar een huisje bouwen.

We hebben de beschikking gekregen over een stukje grond. Daarop willen we twee tweekamerwoninkjes bouwen en een klaslokaaltje voor de kinderen uit de buurt. Daar kunnen ze hun huiswerk maken en eenmaal per week komt een leraar om aan twee groepen bijles te geven. Dat gebeurt nu op het terras voor mijn huis.

Voor het realiseren van onze bouwplannen hebben we 14.000 euro nodig.

Wie helpt?

Nog veel meer is te vertellen. Graag een andere keer.

De terugreis verliep minder vlot. Samen met mij vetrokken ‘nog een aantal belangrijke mensen’ uit Sri Lanka. Presidenten, minister-presidenten en delegaties van 7 Zuid-Aziatische landen vertrokken na een conferentie over o.a. de Tamil-problemen in Sri Lanka. Daardoor moest ik 5 uur tevoren op het vliegveld zijn. Twee maal overstappen, vertraging in Londen, totaal 28 uur onderweg van huis tot huis. En ja hoor, mijn koffer bleek in Londen achter gebleven te zijn. De volgende dag werd deze bij me thuisbezorgd.

Lees het tweede deel